Craniosacraal basis ontspanningsbehandeling
Craniosacraal therapie is ontstaan vanuit de Osteopathie. Het is een holistische behandelwijze wat betekent dat het paard in zijn geheel wordt bekeken. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als energetisch. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van zachte technieken. Tijdens Craniosacraal therapie zal het zelfherstellend vermogen gestimuleerd worden. Elke cel streeft naar balans.
Het hersenvocht (Liquor cerebrospinalis) stroomt van het hoofd (Cranium) tot aan het heiligbeen (Sacrum). In de ruimte tussen de wervels stroomt de Dura mater of beter voor te stellen: een tuinslang met vocht. Dit hersenvocht kan in drie verschillende ritmes door het lichaam stromen. Net zoals het hart en onze ademhaling zijn eigen ritme heeft.
Door middel van zachte handgrepen wordt er invloed uitgeoefend op dit ritme. Het ritme is dus voelbaar en beïnvloedbaar. Door een zachte en losse aanraking op het lichaam, waarbij de handen eerst meebewegen met dit craniosacraal ritme, zal er daarna gevoeld worden of er sprake is van een verstoring in het ritme. Daarbij kunnen we spreken over een opeenhoping van afvalstoffen. Zo kan er bijvoorbeeld warmte verschil, verharding of een stroperige ophoping waargenomen worden.
De behandeling ondersteund bij:
- Activatie van het zelfherstellend vermogen
- Versterkt het immuunsysteem
- Versterkt en hersteld de natuurlijke balans
- Verbeterde werking van het zenuwstelsel
- Verbeterde werking van het hormoonstelsel
- Voor een verhoogde vitaliteit
- Stimuleert de beweeglijkheid van de weefsels
Waardoor kunnen er onder andere blokkades ontstaan in het craniosacraal systeem?
- Verkeerde training
- Verkeerde voeding
- Verminderde welzijns omstandigheden
- Een trauma van buitenaf
- Een mentaal trauma
- Een slecht passend zadel, hoofdstel of bit
Wanneer kan een basis craniosacraal ontspanningsbehandeling ondersteunend zijn?
- Gedragsproblemen
- Gedragsverandering
- Verzet
- Headshaking
- Hoofdschuw
- Hoofdpijn
- Stijfheid tijdens beweging
- Tandenknarsen
- Het bit vastklemmen
- Trauma's mentaal en fysiek
- Ademhalingsproblemen
- En meer...
Ter preventie is een halfjaarlijks of jaarlijks bezoek raadzaam.
Viscerale systeem ofwel de organen
De organen hebben hun eigen mobiliteit (beweeglijkheid van buitenaf) en motiliteit (beweging door het orgaan zelf). Deze beweeglijkheid wordt veroorzaakt door het orgaan zelf, wat onder invloed is van het autonome (zelfstandig) zenuwstelsel en door de beweging van de omliggende structuren.
Organen kunnen minder goed functioneren door bijvoorbeeld een blokkade in de wervelkolom. Maar andersom is dit net zo goed mogelijk! Namelijk wanneer een orgaan uit balans raakt door bijvoorbeeld verkeerde voeding, wormbesmetting, een te veel aan supplementen of een blokkade elders in het lichaam, wat in verbinding staat met de organen. Dan kan dit op de langere termijn zorgen voor een blokkade in het pariëtale systeem (het bewegingsapparaat: wervelkolom, botten, gewrichten, spieren, pezen). Er zal een verstoring van de doorbloeding plaatsvinden. Zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen worden niet meer goed af en aangevoerd. Het orgaan verzwakt waardoor het dus niet meer goed kan functioneren.
Daarnaast zijn organen gelinkt aan emoties. Wanneer een emotie zich niet kan uiten, dan zal de emotie naar binnen slaan. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot depressie. Ook paarden kunnen depressief zijn. Het is dus ook hier weer belangrijk dat de volledige cirkel om het paard heen klopt. Daarmee wordt bedoeld dat alle welzijnsaspecten zo optimaal mogelijk worden nageleefd.
Wanneer er interne blokkades zijn, zoals een verstoring van de orgaanfuncties. Dan is het mogelijk dat hiermee gedragsverandering samen gaat. Hieronder kun je zien welke emotie er in verbinding staat met een specifiek orgaan.
Nier/blaas met de emotie angst
Milt/maag met de emotie gebrek aan zelfvertrouwen
Lever/galblaas met de emotie boosheid, woede, frustratie, agressie
Hart/dunne darm met de emotie onrust, bezorgd, stress, kwetsbaarheid
Long/dikke darm met de emotie verdriet